Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Gud: återkomsten?

oktober 15, 2018 @ 6:15 e m - 8:00 e m

Påve Franciscus

“Gud är död” förkunnade filosofen Friedrich Nietzsche i slutet av 1800-talet med skräckblandad förtjusning.

Under 1900-talet följde sociologerna i Nietzsches spår och förutspådde religionernas död: moderniteten var en jordmån i vilken religionen inte ansågs kunna växa eller överleva, annat än möjligen i små isolerade enklaver.

En av förespråkarna för denna sociologiska “sekulariseringstes” var den tyske samhällsfilosofen Jürgen Habermas. Men för ett par decennier sedan insåg Habermas och många andra sociologer att tesen inte stämde.

För att beskriva det moderna samhällets nuvarande relation till religion myntade Habermas istället begreppet “post-sekularitet” som beskriver det tillstånd som västerlandet numera har inträtt i, enligt honom.

Det post-sekulära samhället syftar på en situation där samhällets offentliga företrädare och institutioner måste förhålla sig till religiösa traditioner i en anda av dialog snarare än som något att tränga undan eller enbart tolerera.

Habermas menar att både sekulära och religiösa kan lära av varandra i denna dialog: det finns en plats för ett konstruktivt utbyte mellan religiösa grupper och det sekulära majoritetssamhället.

Religiösa traditioner, påpekar Habermas, förmedlar berättelser som bland annat demokratins jämlikhetsideal hämtar näring ifrån: den om alla människors lika värde som skapade till Guds avbild.

Religiösa gemenskaper har också ofta varit demokratiska skolor. Den första svenska demokratiska föreningen var en baptistförsamling, påpekar Joel Halldorf i sin bok “Gud: återkomsten”.

I detta föredrag kommer Joel Halldorf, docent i kyrkohistoria vid Uppsala Universitet, reflektera utifrån sin bok över vad post-sekularitet innebär och teckna en bild av hur en konstruktiv dialog mellan sekulära och religiösa företrädare skulle kunna se ut i praktiken.

Vad innebär en post-sekulär dialog i den mediala, den akademiska och den kyrkliga sfären som varken avvisar allt religiöst som irrationellt eller avvisar all kritik av religion som hädelse?

Hur kan offentligheten navigera mellan att å ena sidan inte bara uppmärksamma religionens baksidor och å andra sidan inte bara acceptera allt som uttalas i religionernas namn i en missriktad respekt?

Föredraget börjar 18.15 då det också finns kaffe och smörgåsar att köpa för 20 kr.

Ekumenisk vesper i Domkyrkan kl. 17.30 till vilken alla är varmt välkomna!

Detaljer

Datum:
oktober 15, 2018
Tid:
6:15 e m - 8:00 e m
Webbplats:
https://www.facebook.com/events/553320515122063/

Arrangör

Kristen i akademin: forum för tro, kunskap och kultur
Visa Arrangör-webbplats

Plats

Katedralcaféet, domkyrkoplan 7, Uppsala
Domkyrkoplan 7
Uppsala, 753 10
+ Google Map

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *