Evenemang

Laddar Evenemang

Tidigare Evenemang

Evenemang Search and Views Navigation

Evenemang Views Navigation

oktober 2020

Att förstå livet genom litteraturen

oktober 12, 2020 @ 6:15 e m - 8:00 e m
Katedralcaféet, domkyrkoplan 7, Uppsala, Domkyrkoplan 7
Uppsala, 753 10
+ Google Map
Stjärnhimmel

I de senaste 2000 årens litteratur finns en mångfald berättelser rotade i kristna erfarenheter, en kristen världsförståelse, mystik och en relation till Gud. I vår sekulariserade samtid är inte dessa texter lika intuitivt tillgängliga som för tidigare generationer. Josefin Holmström, fil. dr. i engelsk litteratur och författare, gör nedslag i litteratur med fokus på kristna motiv och författare, till exempel utifrån sin senaste bok "Emily Dickinson och vulkanerna".

Mer information »

november 2020

Kristen tro och evolution: måste man välja?

november 2, 2020 @ 6:15 e m - 8:00 e m
Katedralcaféet, domkyrkoplan 7, Uppsala, Domkyrkoplan 7
Uppsala, 753 10
+ Google Map
Människa skådar stjärnhimmel

Vad menas med kreationism? Var har den uppfattningen sina rötter? Hur förhåller sig kreationism till samtida forskning om jordens och livet uppkomst? Finns det ett alternativt kristet synsätt att förhålla sig till som bejakar både bibeln och forskningen? Om det berättar Maria Gunther, vetenskapsjournalist och teknologie doktor i partikelfysik.

Mer information »

Jag tror för att förstå – Pekka Mellergård i samtal med Jonas Lindberg

november 23, 2020 @ 6:15 e m - 8:00 e m
Cyberrymden

Många invändningar mot kristen tro beror på missuppfattningar och bristande kunskap, menar överläkaren och författaren Pekka Mellergård. Han berättar i ett samtal med prästen Jonas Lindberg om sin bok om barndomens tro, via naturvetenskap och humanistisk bildning, till tro på nytt.

Mer information »

februari 2021

Katedralakademin: Tryggare kan ingen vara? Om gudsrelationer, psykologi och tro

februari 1, 2021 @ 6:15 e m - 7:30 e m
Cyberrymden

Under rubriken "Tryggare kan ingen vara? Om gudsrelationer, psykologi och tro" kommer Pehr Granqvist, professor i psykologi, att tala om religion och andlighet utifrån människans grundläggande motivation att knyta an till trygghetsfrämjande objekt (t.ex. omvårdare, kärlekspartners, Gud).

Mer information »

april 2021

Om Gud och allt annat – en tro som berör hela livet

april 12, 2021 @ 6:15 e m - 7:30 e m
Cyberrymden

I Sverige har religion och tro har ofta förpassats till en privat sfär som handlar om den enskildes subjektiva uppfattningar. Kristen tro gör dock anspråk på att berätta avgörande sanningar om livet. Detta samtal mellan Roland och Malina försöker tydliggöra de viktiga kristna övertygelserna kring vad som är sanning, godhet och skönhet, samt pröva om dessa övertygelser fortsatt är rimliga att hävda.

Mer information »

september 2021

Katedralakademin: Sanning som påstående och erfarenhet

september 20, 2021 @ 6:00 e m - 8:00 e m
Katedralcaféet, domkyrkoplan 7, Uppsala, Domkyrkoplan 7
Uppsala, 753 10
+ Google Map

"Sanning" likställs ofta med fakta - att ett påstående överensstämmer med hur något förhåller sig i en empiriskt mätbar yttervärld. Men det finns en annan förståelse av sanning där förnimmelser och erfarenheter ges en större betydelse, exempelvis i den kristna ortodoxa traditionen. Vilka konsekvenser får dessa sätt att förhålla sig till sanning för vår upplevelse av världen och oss själva samt för vetenskapen? Per Johansson ger oss perspektiv på sanning i vetenskap och mystika traditioner. Han är idéhistoriker, fil. dr…

Mer information »

oktober 2021

Livets kunskapskälla: Det sanna, det goda, det sköna i akademin

oktober 15, 2021 - oktober 17, 2021
Sigtunastiftelsen, Manfred Björkquists allé 4
Sigtuna, 193 31
+ Google Map

Ekumenisk gemenskapshelg för kristna verksamma inom akademin 15-17 oktober 2021, Sigtunastiftelsen i Sigtuna.   Föredrag lördag 16 oktober kl 13:30: Att veta vad som är sant och gott - olika kunskapsformer och deras betydelse. Med Anna Neubeck, Ingrid Malm Lindberg, John Sjögren och Morten Sager. Sänds live på facebook.com/kristenakademi.   För anmälan och mer info, se här.  

Mer information »

Katedralakademin: Psykiskt lidande och psykisk ohälsa

oktober 25, 2021 @ 6:15 e m - 8:00 e m
Katedralcaféet, domkyrkoplan 7, Uppsala, Domkyrkoplan 7
Uppsala, 753 10
+ Google Map

Att ibland känna sig orolig eller nedstämd hör till livet, men att ha en depression räknas som psykisk ohälsa. Går det att dra en klar gräns mellan livsproblemen och psykisk ohälsa? Vilken betydelse får ens egen tolkning av om man förstår sitt lidande som en del av livet, som psykisk ohälsa eller något som är meningsfullt ur ett andligt perspektiv? Psykologer läser Bibeln är en podcast med psykologerna Karolina Isberg och Camilla von Below. De samtalar med en gäst som…

Mer information »

december 2021

Tänker Gud göra comeback inom vetenskapen?

december 6, 2021 @ 6:15 e m - 8:00 e m
Katedralcaféet, domkyrkoplan 7, Uppsala, Domkyrkoplan 7
Uppsala, 753 10
+ Google Map
Gratis

Newtons gravitationslag i förening med evolutionsteorin ledde till en vetenskaplig världsbild där utrymmet för Gud att verka blev synnerligen begränsat. Det ledde i sin tur till starka motsättningar mellan vetande och tro. Den naturvetenskapliga forskningen under senare halvan av 1900-talet har lett till en ny världsbild, där slumphändelser inte bara är tillåtna, utan på många vis avgörande för hur världen fungerar. Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik och företagsledare, hävdar, med utgångspunkt från vetenskapens frontlinjer att det är fullt möjligt…

Mer information »

februari 2022

Att översätta tro och liv. Alva Dahl om Gunnel Vallquist, författare och översättare

februari 28 @ 6:15 e m - 7:30 e m
Katedralcaféet, Domkyrkoplan 7
Uppsala, 753 10 Sverige
+ Google Map

Författaren Alva Dahl väckte uppmärksamhet med Gunnel Vallquist-biografin "Slå rot i förvandlingen" 2021. Hör henne berätta mer om Vallquist - författare, översättare av Proust och akademiledamot - och hennes liv som intellektuell och kristen i 1900-talets Sverige och Europa. Dessutom om hur skrivandet påverkade Alva Dahl själv. Alva Dahl samtalar med Camilla von Below och Kerstin Dillmar och det finns tillfälle att ställa frågor. Vi kommer att webbsända samtalet.

Mer information »
+ Exportera evenemang