Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

En astronomisk 1600-talsskandal: om kyrka, naturvetenskap och akademisk frihet

november 14, 2022 @ 6:15 e m - 7:30 e m

Gratis
Katedralakademin måndag 14 november kl. 18.15, Katedralkaféet vid Uppsala Domkyrka
Se Facebook-evenemang för ev. uppdateringar: https://www.facebook.com/events/594674849119373
Astronomen Nils Celsius doktorsavhandling “Astronomins grundläggande principer” lades fram 1679 vid Uppsala universitet, men disputationen stoppades efter en infekterad process där den teologiska fakultetens representanter motsatte sig Celsius argument för den heliocentriska världsbilden baserade på astronomiska observationer. Celsius avhandling har nu för första gången översatts till svenska från latinet, och publicerats tillsammans med en vetenskapshistorisk och filosofisk kommentar av Erik B. Karlsson och Eric Stempels i boken “Nils Celsius, kyrkan och naturvetenskapen” (Fri Tanke, 2020).
Efter en inledande presentation av bokens centrala teman följer en respons och ett samtal kring den historiska kontexten, boken och frågor om vetenskap-religion-kyrka-akademi-samhälle mellan Eric Stempels och Per Landgren.
Eric Stempels är fil. dr. och forskare i astronomi vid institutionen för fysik och astronomi, Uppsala universitet samt en av författarna till boken “Nils Celsius, kyrkan och naturvetenskapen” (Fri Tanke, 2020). Han har ett starkt intresse för popularisering och astronomins historia.
Per Landgren är fil. dr. i idé- och lärdomshistoria och fil. lic. i latin samt Associate Member vid historiska fakulteten, University of Oxford. Hans forskning är inriktad mot tidig modern vetenskap (1500-1600-talet) och begreppshistoria.
Vi kommer att webbsända föreläsningen på www.facebook.com/kristenakademi
Föreläsningen är kostnadsfri och öppen för alla. I Katedralkafeet bjuds på kaffe/te till självkostnadspris. Ett samarrangemang mellan nätverket Kristen i Akademin, Domkyrkoförsamlingen och Sensus.

Detaljer

Datum:
november 14, 2022
Tid:
6:15 e m - 7:30 e m
Kostnad:
Gratis
Webbplats:
https://www.facebook.com/events/594674849119373 

Arrangör

Kristen i akademin: forum för tro, kunskap och kultur
Visa Arrangör-webbplats

Plats

Katedralcaféet, domkyrkoplan 7, Uppsala
Domkyrkoplan 7
Uppsala, 753 10
+ Google Map

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *