Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Helighet och hädelse i ett pluralistiskt samhälle

mars 13, 2023 @ 6:15 e m - 7:30 e m

Vad betyder helighet och hädelse? Innebörden har skiftat under olika århundraden och platser. I sin bok Blasphemy: A Very Short Introduction pekar Yvonne Sherwood på en 180-grader omsvängning ”från fördömandetav blasfemi till idén att friheten att häda definierar fria samhällen”. Om blasfemi tidigare tolkades som ett grovt missbruk av människans frihet, blir det under upplysningstidens senare skede en symbol för individens fri- och rättigheter att just kunna inte bara ifrågasätta utan även häda såväl Gud som religionens företrädare. Vördnaden för det heliga i klassisk religiös mening har fått ge vika för två andra värden högre upp i hierarkin: yttrandefriheten och demokratin. Föredraget behandlar den teologiska frågan om att häda Gud och frågan om det går att finna en balans mellan den enskilda individens yttrandefrihet och ett legitimt behov av respekt som en religiös gemenskap kan kräva.

Jesuitpater Fredrik Heiding, som ingår i tidskriften Signums redaktion och undervisar i teologi vid Newmaninstitutet i Uppsala. Han är författare till boken Lek för Guds skull (Artos, 2020) och till Låt kroppen tala: Dominikus nio sätt att be(Artos, 2022)

förklaring bild: Den första bevarade blasfemiska karikatyren riktad mot kristna dateras till 200-talet efter Kristus eller möjligen ännu tidigare. Bilden intill är en  tecknad reproduktion av en inristning på en vägg i antikens Rom, nu bevarad i Antiquarium del Palatino. Den kallas Alexamenos graffito och är av allt att döma blasfemisk med udden riktad mot de kristna som en man vid namn Alexamenos får representera. Den grekiska texten kan antingen översättas som indikativ – Alexamenos tillber Gud – eller som en uppmaning i vokativ – Alexamenos, tillbe Gud! I vilket fall som helst förmedlar denna graffito en trefaldig förolämpning.

Detaljer

Datum:
mars 13, 2023
Tid:
6:15 e m - 7:30 e m

Arrangör

Kristen i akademin: forum för tro, kunskap och kultur
Visa Arrangör-webbplats

Plats

Katedralcaféet, domkyrkoplan 7, Uppsala
Domkyrkoplan 7
Uppsala, 753 10
+ Google Map

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *